Home » Groen & besparen » Gasloos

Gasloos

Aardgasvrij bouwen is een hot item. Niet voor niets moeten alle nieuwbouwwoningen vanaf 1 juli 2020 aan de zogenaamde BENG-eisen voldoen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Sinds 1 juli 2018 is het bij nieuwe bouwaanvragen zelfs niet meer mogelijk om een gasketel te kiezen voor een nieuwbouwwoning. Ook bij bestaande woningen kijken huizenbezitters steeds vaker naar de mogelijkheden om een huis te verwarmen zonder gas. Want als je cv-ketel aan vervanging toe is, waarom dan niet kiezen voor een duurzaam alternatief voor gasverwarming? Of misschien wil je nu al de stap maken naar een energiezuiniger huis?

SNEL WETEN HOEVEEL JIJ KUNT BESPAREN WANNEER JE KIEST VOOR GASLOOS WONEN?
Met de NIBE warmte-scan weet je het in slechts 6 stappen.

DOE DE SCAN
CENTRALE VERWARMING ZONDER GAS ALS DUURZAAM ALTERNATIEF OOR GASVERWARMING
Op dit moment gebruiken bijna alle woningen gas om te koken, voor warm water en centrale verwarming. De overheid wil echter dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn. Ondanks dat dit een hele energietransitie is, merken we in huis niets van een centrale verwarming zonder gas. Het is er nog net zo lekker warm! Maar, wat is een goed alternatief voor gasverwarming? Er zijn veel mogelijkheden om duurzaam je huis te verwarmen zonder gas en ieder huis vraagt ook om een specifieke oplossing. Dit is gebleken uit de jarenlange ervaring van NIBE in Zweden, waar men nooit anders gewend is dan gasloos te verwarmen.


CV ZONDER GAS: ELEKTRISCH VERWARMEN
Globaal zijn er vier soorten warmtepompen te onderscheiden. Allereerst is je huis verwarmen zonder gas mogelijk met een volledig elektrische lucht/water warmtepomp. Dat is als het ware een cv-ketel zonder gas. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, verwarmt daarmee je huis en zorgt voor warm water zonder gas. Hiermee kun je je schadelijke CO2-uitstoot tot wel 50% verminderen (bron: Milieu Centraal). Een volledig elektrische warmtepomp kun je voor je eigen huis gebruiken, maar ook met een blok huizen samen delen. Een elektrische warmtepomp werkt het beste wanneer je huis goed geïsoleerd is.

De volledig elektrische water/water aardwarmtepomp maakt eveneens gebruik van een puur natuurlijke en milieuvriendelijke energiebron: zonnewarmte die het hele jaar door wordt opgeslagen in de aardbodem. De warmte wordt, afhankelijk van jouw situatie, onttrokken met behulp van een gesloten collector of een open bron.

Nog een alternatief voor volledige gasverwarming is de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp, die op stroom werkt, is geen vervanging van een cv-ketel maar werkt samen met een cv-ketel op gas. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten heel koud is en zorgt voor warm water. Op deze manier kun je je huis verwarmen met minder gas, een duurzame tussenstap dus naar volledig gasvrij verwarmen! Met een hybride warmtepomp daalt je CO2-uitstoot zelfs al met zo’n 25% (bron: Milieu Centraal).

Speciaal voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem is er de ventilatielucht/water warmtepomp, die de ventilatorbox vervangt. Een ventilatielucht/water warmtepomp kan je huis helemaal verwarmen zonder gas, maar ook kan deze samenwerken met een cv-ketel als een hybride installatie. De mogelijkheden hangen samen met de isolatie van je huis en het type ventilatielucht/water warmtepomp. Als je huis goed is geïsoleerd, kun je het huis volledig elektrisch verwarmen met een ventilatielucht/water warmtepomp, De ingebouwde elektrische naverwarmer gaat alleen aan als, de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is.

SUBSIDIE OP ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN
Omdat de overheid het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleert komt de warmtepomp bij bestaande bouw in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je bent dus niet alleen goed voor het milieu als je voor een alternatief voor gasverwarming kiest, je kunt ook extra goedkoop verwarmen zonder gas doordat je energierekening er blij van wordt en je als bonus subsidie krijgt op de aanschafprijs! Dat is mooi meegenomen toch?